«Μπλόκο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην σύμβαση ΟΠΑΠ-Κυπριακής Δημοκρατίας

Πολλά τα ερωτηματικά και από τους Ευρωπαίους για την σκανδαλώδη σύμβαση που έστειλε η Επιτροπή Οικονομικών στην Κομισιόν.

Η ΟΠΑΠ Κύπρου έχει «ανεβάσει» τους τόνους τις τελευταίες ημέρες με συνεχείς δηλώσεις, ανακοινώσεις, συνεντεύξεις Τύπου και δικαστικά μέτρα κατά αξιωματούχων του κράτους με πρώτο τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Εύλογα θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος για τα κίνητρα της ΟΠΑΠ Κύπρου να υψώσει τους τόνους σε αυτό το χρονικό διάστημα, ενώ η κυβέρνηση έχει αποστείλει τη σύμβαση για τα τυχερά παιχνίδια με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για την ΟΠΑΠ, όπως αποκάλυψε η «24». Υπάρχει πρόβλημα με την σύμβαση και την διαδικασία έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μας, φαίνεται ότι υπάρχει «κόλλημα» στην Επιτροπή, καθώς η σύμβαση δεν εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να επιστραφεί στην Κύπρο για να αλλάξουν οι όροι και οι διατάξεις που δεν συμφωνούν με το κοινοτικό δίκαιο. Συγκεκριμένα, η σύμβαση φαίνεται ότι αντιβαίνει στις προβλέψεις της Συνθήκης της Ρώμης περί μονοπωλίου και μετά τις αντιδράσεις που εξέφρασαν δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Μεγάλη Βρετανία και η Μάλτα.

Η αντίδραση των δύο αυτών χωρών δεν είναι τυχαία, καθώς αμφότερες οι χώρες στεγάζουν τις μεγαλύτερες στοιχηματικές εταιρείες του κόσμου, με την Μάλτα να έχει προσελκύσει τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στοιχηματικές εταιρείες, δημιουργώντας έναν πόλο με δεκάδες εταιρείες και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Το ερώτημα που τίθεται, εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντήσει αρνητικά στη σύμβαση είναι το ποιες προβλέψεις θα αλλάξουν και ποιες θα διατηρηθούν ως έχουν, όπως επίσης και το αν θα γίνει ανοιχτός διαγωνισμός για να επιλεγεί ο τελικός ανάδοχος του έργου. Επιπλέον, η ανησυχία του ΟΠΑΠ και οι έντονες αντιδράσεις των νομικών του συμβούλων βρίσκει την εξήγησή της.

Όπως είχαμε αναλύσει σε προηγούμενα φύλλα, οι τελικές προβλέψεις της σύμβασης που εστάλη είναι εξαιρετικά ετεροβαρείς για την Κυπριακή Δημοκρατία, που θα κληθεί για άλλα 10 χρόνια να «χρηματοδοτεί» από τα ταμεία της τα υπερ-κέρδη του ΟΠΑΠ. Συγκεκριμένα, η σύμβαση προβλέπει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εισπράττει μόλις το 22,5% επί των ακαθάριστων εσόδων της ΟΠΑΠ Κύπρου, το 2,5% θα διατίθεται από μία επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Οικονομικών, για σκοπούς φιλανθρωπίας, εκπαίδευσης και αθλητισμού, ενώ το άλλο 2,5% θα το διαχειρίζεται εν λευκώ ο ΟΠΑΠ, όπως άλλωστε πράττει μέχρι σήμερα με το 1%.

Η «24» είχε αποκαλύψει ότι το 1% που διαχειριζόταν μέχρι σήμερα ο ΟΠΑΠ διοχετευόταν με αδιαφανείς διαδικασίες σε αθλητικές και φιλανθρωπικές χορηγίες, ενώ θα έπρεπε να καταλήγει στα ταμεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να τα διαθέτει σε φιλανθρωπικές δράσεις το κράτος και οι αξιωματούχοι που εκλέγονται από τον Κύπριο πολίτη. Αυτό το ποσοστό, το οποίο μέχρι σήμερα επέτρεπε στον ΟΠΑΠ να αποκτήσει τεράστια επιρροή στην Κυπριακή κοινωνία, με τη νέα σύμβαση αυξάνεται κατά 250%!

Ταυτόχρονα, στις εκθέσεις και τις επιστολές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τονιζόταν ότι ο ΟΠΑΠ το 2015 με GGR (Gross Gaming Revenue: Μικτό κέρδος = τζίρος –επιστροφές σε παίκτες) περίπου 68 εκ. ευρώ, απέδωσε στην Κυπριακή Δημοκρατία μόλις 13,1 εκ. ευρώ, δηλαδή το 19%, λιγότερα ακόμη και με βάσει την ετεροβαρή διακρατική συμφωνία.

Ετοιμάζεται για νέο Certiorari κατά της Αστυνομίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο παραχώρησε την άδεια που ζητούσε η εταιρεία ΟΠΑΠ Κύπρου για καταχώρηση αίτησης δια κλήσεως για την έκδοση προνομιακού εντάλματος Certiorari για ακύρωση και του δεύτερου εντάλματος έρευνας των υποστατικών της εταιρείας από τους ανακριτές του Γραφείου Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, το οποίο εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 11.12.2017.
Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε στις 08/11/2017 την αίτηση της εταιρείας για την έκδοση certiorari με την οποία ακυρώθηκε το πρώτο ένταλμα έρευνας στα γραφεία του ΟΠΑΠ στη Λευκωσία, το οποίο εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 14.6.2017 στη βάση του ότι υπήρχε εύλογη αιτία να πιστεύεται ότι εκεί βρίσκονταν συγκεκριμένα έγγραφα.

Στη απόφασή της, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, η Δικαστής του Ανωτάτου Α. Πούγιουρου αναφέρει ότι διαπιστώνει την ύπαρξη εκ πρώτης όψεως συζητήσιμης υπόθεσης, ζητώντας όπως η αίτηση για την έκδοση εντάλματος Certiorari καταχωρηθεί μέσα σε 5 μέρες από σήμερα και ορισθεί από το αρμόδιο Πρωτοκολλητείο για επίδοση και πρώτη εμφάνιση η 23η Ιανουαρίου 2018, στις 8.30 πμ, ενώπιον του Ανωτάτου.

Το Δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα για αναστολή του εντάλματος έρευνας μέχρι τη συμπλήρωση της διαδικασίας για έκδοση Certiorari καθώς επίσης και οποιωνδήποτε διαδικασιών που απορρέουν από το εκδοθέν ένταλμα έρευνας, όπως και της χρήσης και/ή διανομής των όποιων δεδομένων λήφθηκαν στη βάση του εντάλματος.

Εξέδωσε επίσης διάταγμα όπως οτιδήποτε παραλήφθηκε τεθεί από τους ανακριτές του Γραφείου Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος ενώπιον του Δικαστηρίου που εξέδωσε το ένταλμα, μέχρι τη συμπλήρωση της δια κλήσεως διαδικασίας για έκδοση Certiorari.

Ο ΟΠΑΠ υποστηρίζει ότι το ένταλμα ημερ. 11.12.2017 «είναι προϊόν έκδηλης νομικής πλάνης και κατάχρησης της δικαστικής διαδικασίας, εκδόθηκε δε καθ’ υπέρβαση δικαιοδοσίας και κατά παράβαση συνταγματικών επιταγών. Υπήρξε επίσης παράλειψη αποκάλυψης στο Δικαστήριο ουσιωδών γεγονότων, τα οποία η Αστυνομία γνώριζε και/ή μπορούσε εύκολα να διαπιστώσει».

Στην εμπεριστατωμένη προφορική αγόρευσή του, όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο δικηγόρος του ΟΠΑΠ υποστήριξε το δικαιολογημένο της αίτησης, παραπέμποντας στο ιστορικό της υπόθεσης, με έμφαση στη διαδικασία Certiorari που προηγήθηκε, στην οποία εκδόθηκε απόφαση στις 8.11.2017 και στο ένταλμα έρευνας που εξασφαλίστηκε το πρωί της ίδιας ημέρας με το επίδικο.

Είναι εισήγησή του ότι ο Δικαστής που εξέδωσε το επίδικο ένταλμα απλά υιοθέτησε την απόφαση του άλλου Δικαστή που επιλήφθηκε παρόμοιου αιτήματος την ίδια ημέρα, το πρωί. Σημειώνει, επίσης, ότι τα όσα αναφέρονται στην Ένορκη Δήλωση του ανακριτή προς υποστήριξη της έκδοσης του εντάλματος, δεν αποκαλύπτουν τη διάπραξη ποινικού ή ποινικών αδικημάτων, αλλά αφορούν σε αστική διαφορά, και συγκεκριμένα προκύπτουν από τη Διακρατική Συμφωνία που διέπει τις σχέσεις των δύο μερών Κύπρου και Ελλάδας.

Η Δικαστής αναφέρει στην απόφασή της ότι εξέτασε με μεγάλη προσοχή τα όσα ανέφερε ενώπιον της ο δικηγόρος της εταιρείας στην αγόρευσή του προς υποστήριξη της αίτησης και μελέτησε επίσης την έκθεση και τις δύο ένορκες δηλώσεις του Δημήτρη Αλετράρη και του Ισίδωρου Μακρίδη που συνοδεύουν την αίτηση, μαζί με όλα τα επισυναπτόμενα σ` αυτές τεκμήρια.

«Είναι κατάληξή μου ότι διαπιστώνεται η ύπαρξη εκ πρώτης όψεως συζητήσιμης υπόθεσης», αναφέρει, και προσθέτει ότι «τα δεδομένα που έλαβα υπόψη μου ότι στοιχειοθετούν την εκ πρώτης όψεως συζητήσιμη υπόθεση είναι, μεταξύ άλλων, η εξέταση του κατά πόσον ήταν εύλογη η ικανοποίηση του κατώτερου Δικαστηρίου ως προς την αναγκαιότητα έκδοσης του εντάλματος έρευνας, όπως ορίζει το άρθρο 27 του ΚΕΦ. 155, στη βάση των γεγονότων που τέθηκαν ενώπιόν του».

Ως εκ τούτου, καταλήγει η Δικαστής, «παραχωρείται η αιτούμενη άδεια για καταχώριση δια κλήσεως αίτησης για Certiorari, ως το αιτητικό Α της αίτησης, για τους συγκεκριμένους λόγους που οι αιτητές προβάλλουν στην υπό κρίση αίτηση».

Οι δικηγόροι της ΟΠΑΠ είναι οι Χριστάκης Χριστοφίδης για Λ. Παπαφιλίππου & ΣΙΑ ΔΕΠΕ, Ηλίας Στεφάνου, Παντελής Χριστοφίδης και Πέτρος Σταύρου. Την υπόθεση χειρίστηκε ο Ηλίας Στεφάνου.

Της Αλεξίας Καφετζή 24h.com.cy με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

PRE MATCH

Μπορείτε να κατεβάσετε το pre-match της ημέρας με τα ανάλογα παιγνίδια και τιμές

ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΤΙΜΕΣ

Παρακολουθήστε ζωντανά τις τιμές μέσω τις ιστοσελίδας μας

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Παρακολουθήστε ζωντανά τα αποτελέσματα όλων των διοργανώσεων

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Δείτε βαθμολογίες και στατιστικά πρωταθλήματων απο όλο τον κόσμο